Dny Hod Min
Dny Hod Min
4. 6. 2024

Seznámení žáků v Hradci Králové s orienťákem

25. duben 2024 Hradec Králové ČR
story

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 odpoledne v rámci sprintového soustředění OB neslyšících, připravili naši sportovci pro žáky druhého stupně ZŠ pro sluchově postižené v Hradci Králové bohatý program, ve kterém jim představili zajímavosti málo známého sportu, orientačního běhu (OB).

Žáci byli rozděleni do tří skupin. Nejprve se seznámili s OB mapovými značkami, které se liší od turistických. Poté si zahráli hru, ve které se snažili najít vybrané značky na mapě, kterou dostali.

Následně se přesunuli na další stanoviště, kde zjistili, že orientační běh je bohatý a zároveň levný sport. Bohatý v tom, že při něm poznají různá místa, potkají nové lidi, mohou objevit přírodní krásy v zahraničí a případně i bojovat o medaile na světových hrách pro neslyšící. Levný v tom, že k provozování orientačního běhu potřebují pouze sportovní oblečení, boty, buzolu a čip, a mohou hned vyrazit do přírody! Mohli si také prohlédnout medaile a další věci dovezené z Deaflympiády v Brazílii.

Nakonec pro ně vedle školního areálu mezi paneláky připravili opravdovou krátkou sprintovou trať, kterou si mohli sami nebo s naší pomocí přímo vyzkoušet. Skoro všem žákům se podařilo svou trať zaběhnout a najít všechny kontroly.

Budeme rádi, když někteří najdou odvahu a chuť se ozvat na e-mail czechdeaforienteering@gmail.com a začít s nimi trénovat orientační běh. Děkujeme všem reprezentantům i nadšencům tohoto sportu za spolupráci při přípravě programu pro žáky a trenérovi za stavbu trati a tisk map, které si žáci mohli vzít domů na památku!

Fotogalerie