Dny Hod Min
Dny Hod Min
28. 8. 2023

Mistrovství Evropy a mistrovství Evropy juniorů v atletice

21 – 26. srpna 2023 Štětín PL
story

Ve dnech 21. – 26. srpna 2023 se v polském Štětíně konalo mistrovství Evropy a mistrovství Evropy juniorů v atletice. Českou republiku reprezentovalo 6 atletů. Diskařka Lenka Matoušková, kladivář Erik Čížek, oštěpař Jakub Nosek (všichni SK Olympia Praha SPS), běžci Dalibor Ťulák (1.PSKN), Daniel Juříček (SKIVELO Olomouc) a Michal Stanovský (SKN Vítkovice). Doprovázeli je trenéři Jan Vacek a Lukáš Hošek, který zároveň plnil i funkci vedoucího výpravy české reprezentace.

1. závodní den 21.8.

Nejprve se na svůj závod v hodu diskem postavil český reprezentant Erik Čížek. Závod se mu nevyvedl podle svých představ a umístil se na 4. místě. Ke startu na trať dlouhou 10 000 m se postavil český běžec Michal Stanovský. Bohužel s tělem v průběhu závodu nebylo něco v pořádku a nakonec tento závod nedokončil. Než aby se trápil, závod raději vzdal a pošetřil tak síly na poloviční trať, která ho ještě v následujících dnech čekla. A jak se říká, do třetice všeho dobrého, to ukázala naše úspěšná diskařka Lenka Matoušková. Dokázala porazit všechny své soupeřky a s přehledem závod vyhrála. Získala tak pro české barvy první medaili a rovnou zlatou.

2. Závodní den 22.8.

na programu byly dopoledne závody v hodu kladivem. Lenka Matoušková po zlatu v disku v této disciplíně získala bronz. Erik Čížek ve své hlavní disciplíně vybojoval svojí první seniorskou medaili a to stříbrnou. Tímto pro Českou republiku zkompletoval sadu medailí. 23.8. byl na programu volný den, takže o další medaile naši reprezentanti usilovali až ve čtvrtek...

3. Závodní den 24.8.

Do svého prvního závodu vstoupil náš juniorský reprezentant Dalibor Ťulák. Závod se mu velice vyvedl a v osobním rekordu vybojoval v běhu na 400 m v kategorii U20 bronzovou medaili. V závodě na 5000 m usilovali o dobré umístění dva naši běžci Michal Stanovský a Daniel Juříček. Rychlostně trápící se Michal Stanovský obsadil konečné 9. místo a Daniel Juříček závod nedokončil. V závěru dne byl na programu ještě juniorský sprint na 100 m. Dalibor Ťulák v něm obsadil konečné 4. místo a vylepšil na této trati své osobní maximum.

4. závodní den 25.8.

Předposlední den na ME a MEJ v atletice se pro Českou republiku nesl ve znamení pětek. Junior Dalibor Ťulák si vyzkoušel závod mezi dospělými v běhu na 800 m. Ve velmi silné konkurenci obsadil nakonec 5. místo. Konečné 5. místo obsadil ve svém závodě také náš oštěpař Jakub Nosek.

5. závodní den 26.8.

Poslední den na ME a MEJ měli na programu své závody naši dva reprezentanti Daniel Juříček a Dalibor Ťulák. Daniel v běhu na 3000 m překážek do poslední chvíle bojoval o 3. místo. Bohužel ve finiši měl více síly litevský závodník a Daniel obsadil 4. místo. Junior Dalibor Ťulák se postavil do závodu na 200 m kategorii U20 a doběhl si pro svojí druhou bronzovou medaili. Česka atletická výprava odjíždí z ME a MEJ v atletice s pěti medailemi (1 zlato, 1 stříbro a 3 bronzové).

Fotogalerie