Dny Hod Min
Dny Hod Min
16. 7. 2015

Poslední report trojnásobného medailisty ze sportovní střelby

Sportovní střelba byla na 22. letní Deaflympiádě zastoupena Markem Bartoškem z Valašského Meziříčí, který se nominoval na základě dobrého umístění na Deaflympiádě v roce 2009 a Mistrovství Evropy 2011.
story


Příprava na tuto nejvyšší soutěž nebyla jednoduchá. Po Olympiádě v Londýně ISSF (Mezinárodní svaz sportovní střelby) změnil soutěžní pravidla. Jenže koncem května, těsně před začátkem Deaflympiády se díky protestům ze stran Němců a Ukrajinců rozhodlo, že se v Sofii bude střílet podle původních pravidel ISSF. K tomu se ještě přidala nenadálá zdravotní komplikace střelce Marka Bartoška. Vše bylo však zvládnuto na výbornou, když Marek ze Sofie přivezl tři medaile! J

Na místě závodníci zjistili, že se střelnice nachází ve čtvrti Geo Milev, přímo v policejní stanici. Na 10 m kryté střelnici pro vzduchové zbraně s dvaceti střeleckými stanovišti byla klimatizace, ale velmi málo prostoru pro diváky. Hned vedle byla 50 m střelnice pro malorážné zbraně s dvaceti střeleckými stanovišti. K našemu velkému překvapení byly obě střelnice vybaveny švýcarskými elektronickými terči Sius-Ascor. Na oficiálních trénincích se Marek snažil přizpůsobit místním podmínkám.

Ještě před zahajovacím ceremoniálem měl první závod - ze vzduchové pušky 60 ran vestoje, Markovy nejsilnější disciplíny. Po zkušenostech z minulé Deaflympiády již střílel vyrovnaněji. Věřil si, bojoval a toužil po medaili. Po náročném psychickém tlaku jak v základním závodě, tak i ve finále nakonec ustál a dosáhl na první životní deaflympijskou medaili barvy bronzové. Radost byla obrovská – jak u samotného sportovce a jeho trenéra, pana Václava Jasného a vedoucí výpravy, paní Marcely Hyklové, tak i u českých fanoušků, kteří mu přijeli přímo do střelnice fandit s českou vlajkou! J Díky získané medaili pak vládla v českém deaflympijském týmu příznivá atmosféra, přinesla jim klid a víru v další sportovní úspěchy.

Po zisku medaile se Marek hodně zklidnil a to se samozřejmě projevilo na zbývajících dvou disciplínách. Ovšem nebylo nic jednoduché. Po nevydařeném začátku vleže v disciplíně Libovolná Malorážná puška 3x40 (40 ran vleže, poté 40 ran vestoje a nakonec 40 ran vkleče), musel bojovat a dotahovat na přední místa. Povedlo se mu to, vestoje střelil vysoký výsledek, a vkleče po menší krizi se už udržel. V těsném finále, kde na Marka útočili hned tři střelci, výsledek nakonec ustál a získal stříbro.

Jeho poslední a zároveň nejslabší disciplínou je Malorážná puška vleže 60 ran. I když vedoucí paní Hyklová doufala v zlatou medaili, aby to Markovi na krku hezky ladilo. J Marek však po dvou medailích tomu nechal volný průběh a jen se snažil hlídat si vítr a nedělat velké chyby. Vyplatilo se mu to, shodou okolností se specialistům na polohu vleže moc nedařilo. Nečekaně tak dosáhl na další druhé místo.

Bulharští organizátoři a rozhodčí sportovní střelby odvedli skvělou práci.